• caxelsson

Att bli med orangeri.

Uppdaterad: 21 feb 2019

Vissa idéer blir mindre lyckade och andra mer lyckade. Mitt växthusbygge tillhör det senare. Jag har så länge jag kan minnas varit förtjust i medelhavsväxter. Dessa skulle kräva ett vinterisolerat växthus med uppvärmning för de kalaste vinternätterna.


Ordet orangeri syftar på orange dvs citrus. På 1600 talet blev det status för välbärgade att införskaffa orangerier med exotiska växter..För att dessa växter skulle överleva krävdes uppvärmning. Ca + 5 grader och mycket ljus vill dom små rackarna ha under vintern. Olivträdet klarar en frostnatt men inte citrusen. Då det knappt fans några termometrar på den tiden fick trädgårdsmästarna ställa vattenglas under fönstren och när det började bli is på ytan fick man börja elda utav bara fan. En del av dessa växthus var riktigt stora så personalen fick slita ont.


Själv har jag en värmepump samt en byggfläkt om det blir uppåt - 20 grader. Att kunna dra på värmen till närmare 20 + och gå ut från vardagsrummet och sätta sig i växthuset o ta en fika eller ett glas rött när det är - 10 ute är ganska lyxigt om jag får säga det själv..

På våren 2008 blev suget för stort. Jag beställde ett växthus med isolerglas på 19 kvm från Wilab. Isolerglaset är 1 cm tjock så växthuset väger nog ett ton eller två.

Färdigt men resan dit var ganska lång.

Gubben från Påskön gör sig bra i badet.

Det skulle grävas ur till frostfritt djup. Annars kan terrakottagolvet resa sig vid tjällossning samt kostnaden för uppvärmning bli hög.

Då var det bara att sätta igång med grävskopan.

Några jättestenar gjorde det svårt att gräva ur helt. Men det fick duga. ! veckas slit och det var dags för isolering och fyllning av grus och sand.
En meter ska jag helst ner för att nå frostfritt. Vill ju inte att terrakottagolvet ska resa sig vid tjällossningen och att uppvärmningen ska bli kostsam. Avlopp från takavvattningen ska gå under växthuset till en stenkista längre ner på tomten. Avloppet från vattenhoen i växthuset går samma väg. Muren som växthuset ska stå på är murad och grus/sand fylls på varefter allt täcks med täckduk.

30 cm isolering på plats sedan sand och läggning av terrakotta golvet. Blev satans snyggt om jag får säga det själv. Sedan vitkalkning av muren och montering av växthusets ram.

Börjar att likna ett växthus. Balkar och glas på plats. Snart dags för det roliga. INREDA med möbler och växter. Men först något som inte är lika roligt. Ett fönster och en dörr till vardagsrummet ska på plats. Mitt hus är över 100 år gammalt så virket är stenhårt. Tigersågen brann upp så det var bara motorsågen kvar. Sedan Sedan ska väggen vitkalkas för att få fram medelhavskänslan Slitgöra.

Nu börjar det likna något. I den sandfärgade terrakottakrukan står ett mandarinträd och bredvid i den gröna krukan ett citronträd. Längs bort i ekfatet står den 50 åriga vinstocken. Det börjar bli riktigt ombonat i växthuset nu:

Inget riktigt växthus utan en kristallkrona enligt min åsikt. Måhända att jag är ganska ensam om den åsikten. Skit detsamma, fint blir det. Längst bort till vänster står en 100 år gammal tvättmaskin i ek som jag använder som vattentunna. Till höger vattenhoen i terrakotta som hittade på Hornbach.

Dörr och fönster på plats.


Citron- och mandelträdet är vackert.


34 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla